Özofagus Manometrisi
Özofagus manometrisi nedir?
Özofagus yani yemek borusunun motor hastalıklarının tanısında kullanılan bir yöntemdir. İki ayrı manometri yöntemi vardır. İki sistem arasındaki fark: kateterlerin üstündeki basınç sensörlerinin sayısıdır.
Konvansiyonel manometri: su perfüzyonu olup 4 veya 8 sensör vardır. 50 yıldır kullanılmaktadır, ancak son zamanlarda terk edilmekte olan bir yöntemdir.
Yüksek çözünürlüklü manometri (HRM) ; Son 10 yıldır kullanılmaktadır. Burada kısa aralıklarla yerleştirilmiş 20-36 basınç sensörü vardır.
Özofagus manometrisi hangi durumlarda yapılır?
1. Yemek borusunda gıdaların takılması halinin (Disfaji) aydınlatılması
- Yemek borusunun primer motilite bozlukları .
- Akalazya
- Diffüz özofagiyal spazm
- Hipertansif LES
- Nutcracker özofagus
- Nonspesifik özofagus motilite hastalıkları
- Yemek borusunun sekonder motilite hastalıkları
- Yutak ile yemek borusunun birleşimini ilgilendiren yutma bozuklukları (orofarengeal disfaji)
2. Sindirim sistemini yaygın olarak tutan bazı hastalıkların dışlanması
- Skleroderma
- Kronik idiyopatik intestinal obstruksiyon
3. Yeme bozuklukları
4. Reflü hastalığı
- Reflü cerrahisi öncesi
- pH metre probunun yerleştirilmesinde
5. Kalp dışı göğüs ağrısı
- Yemek borusunun primer motor hastalıkları
- Provakatif testlere cevap veren ağrı
Yemek borusunun manometrik inceleme işlemi nasıl yapılır?
Manometri kateteri burundan itilerek yerleştirilir. Kateterin distaldeki 3 basınç sensörünün midede olduğu gözlendikten sonra 20 sn süre ile istirahat basınçları ölçülmelidir. İşlem sırasında kişi sırt üstü yatar pozisyondadır. 30 saniye de bir 5-10 cc su verilerek yutkunma işlemi yaptırılır. Su ile yutma işlemi 10 kez yaptırılır. Yutma işlemi tek bir hareketle tamamlanmalıdır ve Hasta sık sık yutkunmamalı ve sık nefes almamalıdır.
İşlem sonlandırılmadan önce 200 ml serberst su yutturularak alt özofagus sfinkterinin gevşemesi ayrıntılı olarak gözlenir. Ayrıca yutma inhibisyonunun gerçekleştiği gösterilmiş olur.
Katı gıda (test yemeği) verme yöntemi: katı yiyecekler ile ortaya çıkan yutma güçlüğü yakınması olan kişilerde yapılır.
Yemek borusunun manometrik inceleme işlemi öncesi hazırlık döneminde neler yapılmalıdır?
İşlem önce 6-8 saat her hangi bir şey yenilmemelidir. Kullanılan bütün ilaçların isimleri işlem öncesinden bilinmeli, yemek borusunun fonksiyonlarını etkileyenler varsa onlar 24 saat önceden kesilmelidir.
Yüksek çözünürlüklü manometri nedir?
Son 10 yıldır kullanılmaktadır. Burada kısa aralıklarla yerleştirilmiş 20-36 basınç sensörü vardır. Yemek borusunun gövde motilitesi motilitesi ve basıncı kısa aralıklarla (<2 cm) ölçülür. Burada yemek borusunun lümen içi basınç alanları daha doğru saptanır. Ayrıca yemek borusunun alt ve üst sfinkter düzeyinde hareket nedeniyle ortaya çıkan artefaktlar minimale indirilir. İşlemin yapılması ve değerlendirmesi kolaydır. Sedasyon yani anestezi gerektirmez.
Yüksek çözürülüklü manometri sistemiyle Akalazya hastalığı daha erken yakalanmaktadır. Distal özofageal spazm-akalazya ayrımı yapılır oldu. Mide fıtığı (Hiatus hernisi) varlığı ve büyüklüğü kolayca gözlenir oldu. Yeme bozuklukları-hava yutma-mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasının ayrımı yapılabilir hale geldi.